dilluns, 13 de febrer de 2012

LA NATURA, UNA CONSTANT. 1997-2012

UNA PASSEJADA PER LES MEVES SÈRIES MÉS SIGNIFICATIVES:
REFERÈNCIES PLÀSTIQUES A LA NATURA 
(Clicant a l'apartat Sèries, podreu veure més obra)    
GENER 2012
ALEIX MATARÓ, Crític d'art

CANVIS VITALS 
Fa sis anys que conec a la Marina Berdalet i durant aquest temps he vist dos grans moments en la seva carrera artística. Quan ens vam conèixer –era la tardor del 2006-, estava amb la sèrie de dibuixos de “Traços del Gest”. En aquesta etapa productiva en la que hi ha algunes peces de gran format hi trobem la línia com a única constructora, empesa pel gest lliure, expressiu i decidit. Abans d’aquesta sèrie de paisatges abstractes, la Marina es va dedicar durant una llarga temporada a dibuixar, durant diferents moments, el cicle vital de plantes que cultivava al seu pis de Barcelona. Un procés delicat, pacient i que va desenvolupar amb un sentit molt científic i li va permetre estudiar la naturalesa i li va servir de base per desenvolupar les estructures dels “traços del gest”.

Canvis
El 2008 es produeix la mort d’un ésser estimat i la seva obra no serà aliena a la crisi. Una de les obres que recordo més d’aquests dies tristos és un díptic amb una avinguda de plataners –el paisatge de l’Estany-, però tenyida de desolació infinita. Però de mica en mica sortiran brots nous: amb gran sorpresa per a ella sorgeixen  en la seves pintures peixos i aigua i apareix la sèrie d’albades i clarianes: la sèrie “Clareja”, el segon moment en aquest lustre. Colors blaus degradats, amb tocs de colors càlids, per donar forma a paisatges amables i poètics.

Paral·lelament inicia el màster d’artteràpia, la seva producció es reduirà, però a canvi s’introdueix en àmbits nous de coneixement que li poden obrir nous camins personals i professionals. Acabats aquests estudis, Marina ens explica animada que ha tornat a pintar, que ho fa molt i que ara s’inspira en paisatges catalans, que no cal identificar necessàriament (com a fotogrames del paisatge més proper que queden retinguts en la memòria. Aquests treballs s'inicien amb els ulls tancats).

Berdalet s’ha balancejat entre la pintura i el dibuix i també ha introduït el gravat, sota el mestratge de Carles Vergès, on ha traduït els “traços del gest” i ha dedicat també una sèrie de peces als capitells decorats del claustre romànic de Santa Maria de l’Estany (Moianès). Berdalet és una artista que preocupa aprofundir en el domini tècnic i sobretot en resoldre poètica i estèticament les obres. És una artista de pocs contrastos cromàtics. La seva riquesa tonal està més en aprofundir en degradats d’una mateixa gamma, a vegades trencada per unes notes de color. Inclús en la sèrie de “Els traços del gest”, juga amb la intensitat de la línia del llapis, a partir de la força de la mà i la duresa del llapis.

El global de l’obra de Berdalet manté dues constants: la preferència per la naturalesa i la fidelitat de l’obra com a transmissora dels seus estats anímics. Els estudis d’artterapia l’hi ha servit, entre altres coses, per explicar la naturalesa psicològica de l’art i saber raonar el procés propi.

Exposar aquesta obra, analitzar-la i difondre-la és el que caldria en una artista que es troba en l'inici d’una nova etapa creativa, després d’aquests estudis i de deixar endarrere la sèrie “clareja”. Per això us convido a valorar el seu discurs plàstic per incorporar-ho al vostre projecte.