LES MALES HERBES. 5/11/2023 Acció realitzada al TÈMENOS, dins les jornades sobre el CLIMA organitzada pel CACIS

El dia 5/11/2023 es va fer la primera acció a l’espai Tèmenos (Carrer Verdaguer, 9 L’ESTANY -MOIANÈS-). Emmarcades en les jornades CLIMA organitzades pel @CACIS_ELFORNDELACALÇ es va dur a terme una acció artística i de natura amenitzada amb el cava del celler Mas Clavel.

ARTISTES: MARINA BERDALET, FRANCES BARTLETT, JOAQUIM ABÓS

BIÒLOGA: ISABEL CASAS

Amb la col·laboració del CELLER MAS CLAVEL

PROGRAMADescoberta del Tèmenos de la mà d’Isabel Casas: LES MALES HERBES, INICI DE LA BIODIVERSITAT.                                                 

Ens fan nosa. La tendència és arrencar-les, tallar-les,… Però si ens les mirem amb bons ulls descobrirem en “les males herbes” l’inici d’un ecosistema amb molt potencial de diversitat. Observarem com son les plantes que hi viuen en aquest microcosmos i esbrinarem com es va formant aquest ecosistema.


LES MALES HERBES, Improvisacions amb el cello de FRANCES BARTLETT, el clarinet de JOAQUIM ABÓS i el dibuix de MARINA BERDALET


QUÈ VOL DIR TÈMENOS?

Paraula que té el seu origen en les cultures clàssiques mediterrànies per referir-se a un espai sagrat. C.G.Jung relaciona el TÈMENOS amb el fascinant cercle màgic on es gesta el treball mental. M’agrada imaginar-me el meu TÈMENOS com un lloc -físic i mental- on l’art és el centre i les seves possibilitats, infinites. (M. Berdalet)Frances Bartlett és una violoncel·lista, poetessa i ‘perfomer’ britànica que viu a Catalunya des de 2004. 

Va néixer i es va criar al parc nacional del New Forest, envoltada d'arbres centenaris i jardins rústics del sud d’Anglaterra. No sap si és aquest paisatge, aquesta memòria o aquesta connexió amb el verd el què l’ha portat a viure la música amb tanta llibertat i alegria. Crea espais performàtics sense filtres, portant la música i l’art a públics i escenes noves i rurals. Des de la seva arribada a l’Empordà organitza regularment concerts de música de cambra experimentals i únics.

Frances s’ha especialitzat en la interpretació de la música barroca i la improvisació lliure perquè li apassiona el sentit del temps i l’espai. Viu la recerca constant de connexions amb la nostra memòria i l’escolta activa de l’entorn.

Va fundar 'EssènciesCat' amb Oriol Blanch el 2015, una destil·leria d'olis essencials. Juntament amb el seu marit, comparteixen els seus coneixements i experiència creant i utilitzant olis essencials a ‘Rizoma, Centre d’Arts Curatives’, Pontós. Una part important aquí es la investigació de la musicalitat del món natural amb les aromes pures que fabriquen. 

Ha fundat 'Cello i Batec' combinant la música per a violoncel sol amb amb instruments de percussió del nord d'Àfrica i de l’Índia i 'Wave Ensemble' per presentar composicions pròpies i arranjaments de música barroca per a instruments ètnics. 

Actua amb companyies de teatre i dansa, conjunts de cambra i barrocs d'arreu d’Europa. El més recent, amb l’obra de teatre d’objecte Corpus de Xavier Bobés, estrenada a l'Auditori de Barcelona 2020 i coproduïda pel mateix auditori i el Teatre Canal de Madrid.  

Va estudiar música a la Universitat de Manchester i a Trinity Music College, Londres.

Al Festival Espurnes Barroques 2023, realitza amb Marina Berdalet una acció artistica de fum, essències i violoncel amb Marina Berdalet.

@bartlettfrances

https://essenciescat.cat/


JOAQUIM ABÓS BERDALET

Si la música ja ens cura, molt més ho farà acompanyada d'altres arts. Durant el superior de música en Joaquim ha buscat maneres d'escenificar-la amb la poesia, la dansa, el teatre... I amb les arts plàstiques. Amb Marina Berdalet ha passat per l'Estany, Sant Feliu del Llobregat i l'Albergueria de Vic, també amb els poemes d'Agustí Bartra, per presentar la simbiosi, sovint improvisada, d'aquest terreny que se'ns obre per explorar i que cada vegada se'ns fa més misteriós i conegut al mateix temps.

Va començar amb la música des de petit i no se n’ha pogut desenganxar de més gran: després del conservatori de Badalona, va estudiar el superior de Música de Pedagogia a l'Esmuc. Toco alguns instruments, diu en Joaquim, però el clarinet és el que considero meu. 


ISABEL CASAS NAVARRETE

Sòcia del Fanal (col.lectiu ecologista del Moianès) i del GOC (Grup Orquidiologic de Catalunya) des de la seva creació. També participa amb l’ICO i fa el cens d’orenetes cuablanques de l’Estany i, amb el grup FELIS, el seguiment del gat salvatge al Moianès. Amb el Fanal estan fent el trampeig de la vespa asiàtica i participen en l’atles de mamífers de Catalunya i el seguiment del llop. Actualment jubilada, ha estat mestra de primària especialitzada en l’aula de ciències.


Des del 2001 viu a l’Estany, un petit poble de la comarca del Moianès, on hi treballa conjuntament amb altres artistes per visibilitzar un territori rural de la Catalunya Central amb ric teixit cultural, patrimonial i artístic.

Molt contenta que en el seu espai TÈMENOS, i dins el programa CLIMA organitzat pel CACIS, pugui estar acompanyada de la Isabel, en Joaquim, la Frances i el Cava  Mas Clavel. Per molts anys!


CAVA MAS CLAVEL 

La família Mas Clavel ens conviden a conèixer el seu projecte familiar del cava: “Una família, un somni, compartint bombolles de felicitat”.

Tot a: https://masclavel.comComentaris